Kezdőlap
Szabó Lőrinc emléktábla avatáson...
2009. April 21.
Image
 
 Sóstóhegyen a Szabó Lőrinc utcában emléktábla elhelyezésben főszervezőként működött közre egyesületünk. Szabó Lőrinc emlékének tisztelegve a tábla avatásánál koszorút helyeztünk el az Igrice Egyesület nevében.

 
1992-ben a  Nyíregyházi Városvédők Egyesülete emléktáblát avatott Sóstóhegyen nagy költőnk és műfordítónk emlékére. Az emléktáblát abból az alkalomból készíttették, hogy Szabó Lőrinc sóstóhegyi barátjánál, Tomas Ernőnél vendégeskedett 1945 telén, és itt írta életművének fontos részének tartott 64 részes önéletrajzi verseit "Tücsökzene" címmel.
 
Az elmúlt évek folyamán ez az emléktábla méltatlanul lekerült az épület faláról. Néhány héttel ezelőtt a ház szenespincéjéből került elő, - szerencsénkre  ép állapotban. 
 
A tábla  visszahelyezésének civil kezdeményezője Móré Mihály sóstóhegyen lakó magánszemély volt.
 
Felkérésére egyesületünk  örömmel vállalta el a visszahelyezéssel kapcsolatos munkálatokat. A ház tulajdonosával való egyeztetés után döntöttünk úgy, hogy műszaki okokból nem a ház falára kerül vissza ez a nehéz tábla, hanem egy méltó keretbe foglalva a ház előtti kertben kerül majd elhelyezésre. Elhatároztuk azt is, hogy a régi tábla kiegészítéseként  egy Sóstóhegyiekhez szóló Szabó Lőrinc versidézetet is márványba foglaltatunk.
 
Ezúton köszönjük mindazon magánszemélyek segítő közreműködését, akik az emléktáblák elhelyezésével kapcsolatos munkákban résztvettek, adományokkal és önkéntes munkavégzésükkel hozzájárultak  Szabó Lőrinc emlékének ápolásához.
 
Köszönet- és dícséret illeti a helyi általános iskola pedagógusait és tanulóit, akik egy szép műsorblokkal járultak hozzá  a  méltóságteljes ünnepléshez..

Tekintse meg az itt készült fényképeket...

 


 

 

 
< Előző   Következő >
© 2019 Igrice Egyesület weblapja
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.